Sunday, 2 March 2014

Penyusuan Susu Ibu Semula (RELAKTASI)

Assalamualaikum.....


Hari ni Alynn nak bagi Tips sikit berkenaan dengan Penyususuan Susu Ibu Semula atau dengan kata nama lain TIPS RELAKTASI.


Ada sesetengah ibu yang terpaksa berhenti menyusu. haaa....Jangan la nak salahkan ibu ni plak yer...Ada sebab la ibu buat macam ni...

Tapi...

Syukur lah! Masih ada ibu yang ingin menyusukan semula bayinya. Walaupun dah lama stop menyusu, tapi masih ada yang ingin menyusu semula.


Boleh Ke Kalau Dah Lama Tak Menyusu ni???


MESTILAH BOLEH!

TAHNIAH sebab anda masih dan ingin menyusukan bayi anda semula.


Tapi......macam mana nak buat?

Biasa kalau dah lama stop menyusu ni, susu akan kering kan...macam mana nak buat susu kembali banyak semula kan?


OK... Setiap wanita boleh menghasilkan susu badan. 

Dan setiap wanita dicipta sempurna dengan hormon Oxytocin dan Prolaktin. Kedua-dua hormon ini penting untuk mencetus pengahsilan susu.TIPS RELAKTASI / TIPS MENYUSU SEMULA


Bagi mereka yang dah lama berhenti menyusukan bayinya dan ingin menyusukan semula, Alynn kongsikan tip relaktasi di bawah ni.


 #  PAM SEKERAP 1-3 JAM SEKALI  #


 • Pamlah sekerap 1-3 jam sekali dengan konsisten untuk penghasilan susu semula. Ini kerana payudara memerlukan rangsangan untuk menghasilkan susu. #  SKIN TO SKIN CONTACT  #


 • Teknik ini memerlukan bayi dan ibu bersentuhan kulit supaya badan ibu dapat merasakan kehangatan bayi dan terus bagi isyarat kepada otak untuk menghasilkan susu.

 • Teknik ini boleh dilakukan ketika bayi anda dah mula mamai nak tidur.

 • Ibu haruslah undress dan bayi perlu memakai diapers sahaja lalu dipeluk bayi dan mensuakan susu pada bayi. #  KUAT SEMANGAT  #


 • Ibu haruslah kuat semangat, sabar, cekal hati dan tabah kerana bukan buat sekali terus jadi. Kena lakukan tiap-tiap malam untuk hasil yang memberangsangkan.


 #  MINUM AIR YANG BANYAK  #


 • Untuk penghasilan susu ibu yang banyak, ibu haruslah meminum air yang banyak sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari.#  SOKONGAN  #


 • Selalu bergaul dengan ibu-ibu yang bersikap positif dan menyokong relaktasi dan niat kita. #  MAKANAN TAMBAHAN  # • Makanan tambahan ini merupakan supplement untuk membantu penghasilan susu yang banyak dengan usaha yang kuat iaitu perah susu sekerap mungkin dengan konsisten dan minum air yang banyak.

 • Makanan tambahan ini membantu ibu kekal bertenaga, bila ibu bertenaga semasa relaktasi maka ibu tidak mudah putus asa.

 • Supplement ini hanya membantu untuk banyakkan susu, tapi anda harus berusaha.

 • Anda juga boleh mendapatkan supplement SET PENYUSUAN SHAKLEE DARI ALYNN  ^_^Semoga Perkongsian Tips ini membantu ibu-ibu di luar sana yang ingin RELAKTASI.

SELAMAT MENCUBA....GooD LUCK...HUBUNGI SAYA UNTUK ORDER :

ALYNN MUSTOFA

SMS/WHATSAPP 012-9464947

ID SHAKLEE 1092346


<<<  SIHAT CANTIK DENGAN SHAKLEE >>>

1 comment:

lang said...

menarik ne